Myofasciale therapie

triggerpoint therapie - myofasciale therapie - dry needlingMyofasciale therapie (triggerpointtherapie) is een therapie die meer en meer toegepast wordt door speciaal geschoolde therapeuten om chronische spierpijnen te behandelen. Deze spierpijnen vinden hun oorzaak in een verkeerd functioneren van spieren. Hierdoor vormen er zich in deze spieren pijnpunten (triggerpunten), die gepaard gaan met lokale pijn of uitstralingspijn. De intensiteit van de klachten kan variëren van een licht, oncomfortabel gevoel tot een stekende pijn, met verlies van spierfunctie. Myofasciale pijn syndromen zijn één van de meest onderkende pathologiën. Vaak worden ze niet herkend en blijven ze onbehandeld.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn lokale verkrampingen in spieren die door een gebrek aan doorbloeding en stofwisseling zeer gevoelig kunnen worden. Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurige verkeerde houding. Ook acute overbelasting, zoals een verkeerde beweging of een ongeval kan triggerpoints veroorzaken. Daarnaast kunnen ook stress, verkeerde voeding of oververmoeidheid bijdragen tot het vormen van triggerpoints.

Behandeling

Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden speciefieke behandeltechnieken. Een zeer efficiënte manier is door middel van het aanprikken met steriele acupunctuurnaalden (dry needling) en manuele rekkingstechnieken. Hierdoor komen de afvalstoffen in de pijnpunten opnieuw vrij en wordt de doorbloeding van de spier opnieuw gestimuleerd. De strakke spierbundels worden losgemaakt, waardoor de spierspanning afneemt en de pijn vermindert of zelfs verdwijnt. Er wordt gebruik gemaakt van acupunctuurnaalden, maar het betreft hier geen acupunctuur. Myofasciale therapie is een Westerse wetenschappelijk onderbouwde en veilige behandelingsvorm.

Voor welke klachten is myofasciale therapie aangewezen?

  • pijnklachten ter hoogte van spieren, pezen of gewrichten
  • chronische spierpijnen t.g.v. hernia
  • spierletsels na sport
  • spanningshoofdpijn
  • nek-en schouderklachten
  • tennis/golvers -elleboog

links:

https://belgium.osteopathy.academy

https://belgium.osteopathy.academy/nl/node/78

 

error: Content is protected !!